ד"ר גדי שי – למה חשוב לשמור על היגיינת חלל הפה

"השיניים הטבעיות שלנו הן אוצר שלא יסולא בפז" כך אומר לי ד"ר גדי שי, רופא שיניים בעל 30 שנות ניסיון בשיקום והצלת שיניים. "גם אם אציע למי שיש לו שיניים יפות ובריאות מיליון דולר, הוא לא יסכים להפרד מהחיוך שלו ולהשאר בלי שיניים, ולכן השאלה שאני תמיד שואל את עצמי היא למה אנחנו מרשים לעצמנו להזניח את המצב של השיניים שלנו ולאבד את המתנה הזו שקיבלנו מהטבע בכזו קלות".

"אני כמובן לא מדבר על מקרים שבהם יש, לא עלינו, בעיות מולדות בחלל הפה, אלא על הזנחה איטית ומתמשכת לאורך שנים רבות שמביאה אנשים לצבור נזקים חמורים ואף לאבד את השיניים שלהם", אומר ד"ר גדי שי.

"לאורך הקריירה שלי יצא לי להיתקל באין-ספור סיפורים של מטופלים עם מגוון רחב של סיבות למצב שאליו התדרדרו השיניים שלהם. הנפוצות ביותר הן גנטיקה לא טובה ופחד מרופאי שיניים, אבל האמת הפשוטה היא שהגנטיקה אומנם יכולה להשפיע מאוד על הסיכויים שלנו לפתח בעיות בחלל הפה, אבל שמירה על בריאות השיניים יכולה לשנות את התמונה בצורה משמעותית".

"זה ממש כמו בספורט", מסביר ד"ר גדי שי, "הרי זה ידוע לכולם שעל מנת להשאר בריאים עלינו לעסוק בפעילות גופנית מספר פעמים בשבוע, במיוחד כאשר העבודה שבה אנו עוסקים הינה רובה בישיבה. ישנם מחקרים רבים בנושא, והספרות המדעית מלאה בסטטיסטיקות ותובנות על כך, אבל למרות זאת, חלק גדול מהאוכלוסייה לא מבצע פעילות גופנית סדורה, מה שמביא למגוון רחב של בעיות בריאותיות. החל מהשמנה, דרך סכרת, בעיות בלב ועוד רבות אחרות. את כולן ניתן היה למנוע ככל הנראה או לפחות לצמצם בצורה משמעותית אם רק היינו מתאמנים במשך שעתיים-שלוש בשבוע".

"אותו הדבר בדיוק תקף בכל מה שקשור לבעיות בחלל הפה", מסביר ד"ר גדי שי, "השקעה של 5 דקות ביום בהגיינה אוראלית יכולה לחסוך בעיות שיצריכו עשרות שעות של טיפול על כסא הטיפולים של רופא השיניים וכמובן משאבים כספיים לא מעטים."

"אז מה זה אומר בעצם היגיינה אוראלית?", אני שואל את ד"ר גדי שי, "כשאומרים שמירה על הגיינה אוראלית זה אומר להסיר את כל הגורמים שעלולים בפוטנציה לגרום לזיהומים בחלל הפה." עונה לי הדוקטור, "כמו שאתה אולי יודע, יש לנו שתי מחלות עיקריות שתוקפות את השיניים – מחלת העששת ומחלת החניכיים. מחלת העששת נגרמת כתוצאה מהפרשת חומצות של חיידקים הנמצאים בחלל הפה ועל גבי השיניים בזמן שהם ניזונים משאריות של פחמימות שנותרות על גבי השיניים לאחר האוכל, ואילו במחלת החניכיים הגורם המכריע הוא הסתיידותה של שכבת הפלאק, העשויה מרובד של חיידקים, לצורת אבנית והצטברותה על דפנות השיניים שצמודות לחניכיים. בשני המקרים המפתח למניעת המחלות הוא ניקוי והסרה של שכבת החיידקים, הן מפני השטח של השן, הן בין השיניים והן בחלקים שצמודים לחניכיים."

"הבעיה המרכזית היא כמובן שאף אחד לא לימד אותנו אף פעם לנקות את השיניים כמו שצריך וישנם אזורים רבים שאנחנו מפספסים בזמן הצחצוח היומיומי", מסביר ד"ר גדי שי, "בדיוק לצורך כך מיועד הטיפול אצל השיננית, אשר מעבר לתפקיד הבסיסי שלה שהוא לנקות את האבנית שמצטברת בחלל הפה, יש לה תפקיד חשוב נוסף והוא להדריך אותנו בצחצוח נכון ובשימוש באביזרי ניקיון כמו חוט דנטלי או קיסמים מיוחדים לניקוי בין השיניים".

"אז אם אנחנו באמת רוצים לשמור על השיניים שלנו", מסכם ד"ר שי, "חשוב להקדיש לפחות 5 דקות ביום להיגיינה האוראלית שלנו, לצחצח היטב ולנקות גם בין השיניים, להגיע לשיננית מוסמכת ויסודית בצורה סדורה וכמובן לבקר לפחות פעם בשנה אצל רופא שיניים מיומן שיודע לזהות בעיות בחלל הפה כשהן עוד בחיתוליהן".

ד"ר גדי שי הוא מנהלה הרפואי של מרפאת שיניים לובנדנט בתל אביב, המתמחה בשיקום והצלת שיניים.

My Blog אורח חיים אסתטיקה ופנאי ביטוחים בעלי חיים בריאות בריאות הנפש הריון ולידה כללי תזונה
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
קורס עזרה ראשונה למורים
אנשים רבים מאמינים כי להיות מורה זו שליחות. אין ספק כי יש אמת באמרה זו, כיוון שמורים הם אלו האחראים...
קרא עוד »
יול 13, 2020
כדורי הרזייה
כדורי הרזייה מסייעים לגוף שלנו למצב את עצמו כרזה ויפה-גזרה ללא דיאטה. כיצד זה קורה, והאם התהליך כרוך...
קרא עוד »
אוק 04, 2020
מה זה NLP ולמי זה מתאים?
אם שאלתם את עצמכם מה זה NLP – הגעתם למקום הנכון. שיטת הטיפול NLP מסוגלת לסייע למצבים של התמכרויות, שינוי...
קרא עוד »
דצמ 21, 2020